Sezonske razprodaje 2022 – da ne bodo smrtna obsodba za vašo denarnico


Sezonske razprodaje so odličen način, da stvari, ki jih potrebujete (in stvari, ki si jih želite) dobite po močno znižanih cenah. A pazite se pasti, ki vam jih nastavljajo trgovci.

Nekdaj je zakonodaja natanko določala, kdaj se lahko začnejo razprodaje. Danes teh določil ni več; trgovci lahko sami določijo začetni datum razprodaj in tudi trajanje znižanj je odvisno od posameznih trgovin. Velja le, da razprodaje ne smejo trajati več kot dva meseca oziroma 60 dni.

Trgovci sezonskih in ostalih razprodaj ne pripravljajo zato, da bi kupcem na lastno škodo omogočili, da čimveč nakupijo po čim nižjih cenah. Z razprodajami vas želijo privabiti v svoje trgovine, kjer vas bodo poskusili z nizkimi cenami prepričati, da boste v trgovinah pustili čimveč svojega denarja. Ste se kdaj vprašali, kako se lahko trgovcem izplača, da večkrat letno spustijo cene svojim izdelkom?

Sezonske razprodaje 2020

Poglejmo, zakaj se bodo sezonske razprodaje 2022 trgovcem, tako kot vsako leto, še kako izplačale.

Sezonske razprodaje 2022 in prednosti za trgovce

  • Razprodaje pritegnejo nove stranke. Ljudje radi kupujejo na razprodajah in znižanja so odličen način, da trgovci v svoje trgovine privabijo še več strank. Še posebej privlačne so časovno omejene razprodaje – pomislite, kako ste nazadnje odhiteli v trgovino, ko ste na televiziji ali na spletu videli oglas za kak privlačen izdelek, pa je ob njem pisalo na primer, da je ponudba omejena. Časovno omejene ponudbe namreč kupcem dajo vtis, da bodo zamudili odlično priložnost, če ne bodo takoj odhiteli v trgovino.
  • Razprodaje povečajo možnost za prodajo drugih artiklov. Povečan promet, ki smo ga že omenili v prejšnji točki, s seboj seveda prinese tudi povečano prodajo. Več, kot se potencialnih kupcev sprehaja po neki trgovini, več je možnosti za prodajo. Tudi, če ste v trgovino kdaj odšli samo po en artikel, se vam je najbrž že zgodilo, da ste ven prinesli še kakšno stvar, na katero prej sploh niste računali. V trgovinah se predmeti, ki spadajo k izdelkom na razprodaji, običajno nahajajo v njihovi bližini. Tako boste v bližini znižanih kavbojk velikokrat našli tudi pasove, srajce in podobno.
  • Razprodaje sprostijo prostor za nove artikle. To velja zlasti v posezonskih razprodajah, ko se želijo trgovci na hitro znebiti izdelkov, ki niso več moderni, da lahko na svoje police postavijo artikle po najnovejši modi. Ta se danes neverjetno hitro menja in tisto, kar je bil vrhunec mode v zimi 2022, bo v zimi 2022 že naravnost zastarelo. Sezonske razprodaje 2022 bodo tako trgovcem pomagale narediti prostor za naslednji modni krik.

Žal pa imajo sezonske razprodaje tudi temno plat. Neredko se trgovci poslužujejo taktik, ki so nemoralne ali celo nelegalne, da čimbolj ožamejo vašo denarnico. Na takšne taktike morate biti vedno pozorni, saj ne le, da boste tako svoj težko prisluženi denar lažje zadržali zase, temveč lahko nepoštene trgovce naznanite odgovornim osebam, ki jih bodo kazensko preganjale.

Sezonske razprodaje 2021

Ena najpogostejših taktik je, da trgovci artiklu pred znižanjem umetno močno povišajo ceno, nato pa jo spustijo na znesek, ki je komajda kaj nižji od prvotnega. Kupci ne opazijo cen, opazijo pa znižanje in prihranek, ki ga obljubljajo trgovci. Dvig cen pred razprodajami se smatra za zavajanje kupcev in je kot tak nezakonit in kazensko preganjan. Kljub nelegalnosti te poteze trgovci lahko najdejo luknje v zakonu in se izognejo pregonu. Bodite pozorni in poskrbite, da sezonske razprodaje 2022 ne bodo izpraznile vaše denarnice.

Zakonodaja trgovcem narekuje, da morajo razprodaje naznaniti na krajevno običajen način, v objavi pa morajo biti podatki o vrsti znižanega blaga, odstotku znižanja in o tem, kako dolgo bo znižanje trajalo. Kot smo že omenili, lahko razprodaje trajajo največ 60 dni, a trgovcem so krajša obdobja znižanih cen v prid. Nadalje morajo biti oglasi in informacije, ki jih prodajalci podajajo, potrošniku jasne, razumljive in nedvoumne. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred in po znižanju.

Če prodajalci po znižani ceni ponujajo blago, ki je tik pred pretekom roka uporabnosti, mora to biti na izdelku označeno. Ravno tako mora biti na izdelku jasno označen datum, ko mu preteče rok uporabe.

Razprodaje in popusti niso ista stvar. Med njimi obstaja bistvena razlika – medtem ko so prve časovno omejene, lahko drugi trajajo neomejeno, trgovci pa jih lahko poimenujejo s kakršnim koli nazivom.

Trgovci vas bodo torej poskušali na različne (zakonite in nezakonite) načine prepričati, da boste v njihovih trgovinah preživeli čimveč časa in v njih pustili čimveč denarja. A kupci so danes vse bolj poučeni in se znajo izogibati trikom, ki jih uporabljajo trgovci. Igro razprodaj se lahko igrata dva – tudi vi imate lahko za časa sezonske razprodaje 2022 kakšnega asa v rokavu. Ko se odpravljate po razprodajah, nikakor tega ne počnite brez seznama. Vnaprej dobro razmislite, kaj zares potrebujete in se ne vdajte skušnjavi. Sezonske razprodaje 2022 izkoristite za to, da boste po znižani ceni kupili kvalitetne predmete, ki vam bodo služili še dolgo časa, in ne za to, da svoj dom do vrha napolnite s poceni izdelki, ki jih boste morali zamenjati čez nekaj mesecev.

Naj bodo sezonske razprodaje 2022 način, da si malce olajšate finančno breme. Pazite na nepoštene taktike trgovcev in izkoristite znižanja v svoj prid.

Sorodni prispevki