Kode za popust – ste jih kdaj že uporabljali?


Trgovci radi ustrežejo svojih strankam, saj jih na ta način obdržijo in se zaradi tega trudijo, da bi se potrošnikom čim bolj približale z raznimi pozornostmi, največkrat so to popusti. Če ste že kdaj nakupovali prek spleta, ste se najbrž ob oddaji naročila že srečali z okenčkom poleg katerega piše: vnesite kodo za popust. Pa ste jo kdaj dejansko vpisali?

Kode za popust

Kaj so kode za popust?

Kode za popust so kratko geslo, navadno generirano s ključno besedo in številko ali pa so generirane avtomatsko, torej so kombinacija različnih črk in številk. S temi gesli, ki so v bistvu kode za popust, si lahko pri naročilu prek spletnih trgovin zagotovite popust na svoje celotno naročilo ali pa zgolj za določen izdelek. V preteklosti, pa tudi zdaj lahko v reklamnih materialih različnih trgovin, ki nam jih poštarji dostavijo na dom, najdemo razne bar kode, s katerimi si lahko v fizični trgovini zagotovimo nekaj odstotkov popusta na izdelke. Včasih, sploh v Združenih državah Amerike, so ljudje tako množično zbirali kupone, saj so se med seboj pri njih popusti seštevali, da za nakup, ki bi sicer znašal okrog tristo dolarjev, niso plačali nič ali pa jim je trgovina celo morala plačati. O tem so snemali tudi resničnostno oddajo. Sicer pri nas načeloma velja, da se popusti med seboj ne seštevajo in lahko pri enem naročilu, vsaj na spletu, uporabimo le eno kodo za popust, pa naj bo ta na celoten nakup, le en izdelek ali pa za brezplačno dostavo.

Kode za popuste na spletnih trgovinah

Sploh zdaj, v digitalni dobi, se predvsem na družbenih omrežjih srečujemo s tako imenovanimi vplivneži, ki v svojih objavah promovirajo izdelke in pripišejo kode za popust, ki je po navadi sestavljena iz imena vplivneža in številke, denimo Janez15 ali KAJA20, s katerimi lahko potem na spletnih straneh njihovih naročnikov njihovo občinstvo naroči izdelke in uporabi njihovo kodo in s tem prihrani denar. To je trenutno najpogostejše pojavljanje kod za popust. Te pa se ne dobi le pri vplivnežih na družbenih omrežjih, temveč tudi v reklamnih materialih in pa televizijskih in spletnih oglasih. Poleg spletnih trgovin z izdelki se jih lahko uporabi tudi pri naročilu storitev, dostavi hrane, rezervaciji apartmajev ali hotelov …

Podjetja, ki imajo spletne trgovine, pa se zadnje čase poslužujejo družbenih omrežij tudi sama, brez posrednikov in sicer tako, da na svoje profile, strani, ki jih imajo ustvarjene na Facebooku in Twitterju  objavijo kodo za recimo brezplačno dostavo, ali pa ob različnih priložnostih potencialnim strankam ‘kar tako’ podarijo kodo za popust. Za valentinovo lahko koda izgleda tako: Valentinovo25, za decembrske praznike: veselidecember ali pa za začetek novega šolskega leta: NazajVŠolo10. Tudi splet, sicer to pri nas zaenkrat še ni tako razvito, ponuja razne spletne strani, kjer so objavljene različne kode za popuste, za mnogo različnih trgovin in so vse kode tako zbrane na enem mestu in jih potrošniki sploh ne rabijo iskati. So pa tudi pri nas na raznih forumih odprte debate, v katerih lahko ljudje sproti najdejo in pa tudi objavijo kode, ki so jih našli ali pa prejeli, vendar jih sami ne bodo uporabili.

Kode za popust tako kupcem pridejo še kako prav, saj lahko z njimi na svoje naročilo dobijo popust in lahko na ta način za svoj denar naročijo kakšen izdelek več. A kode za popust niso le v prid kupcem, tudi prodajalci lahko s tem privabijo več strank in dobijo več naročil, kot bi jih sicer. V zadnjem času so te kode, ki kupcem zagotavljajo popuste postale zelo popularne in jih ljudje kar redno uporabljajo pri svojem nakupovanju prek spletnih trgovin. Morda je to eden od razlogov, zakaj ljudje vedno več kupujemo prek spleta.

Sorodni prispevki