Črni petek – popusti za vse in na vse!


Kot potrošniki si želimo, da bi stvari kupili po čim nižji ceni, a hkrati si ne želimo kupiti ne kvalitetnih stvari. To se morda sliši neizvedljivo, vendar včasih najdražje stvari niso nujno najbolj kvalitetne in najboljše. Vseeno pa smo vedno veseli, ko nekaj, kar si želimo, dobimo po znižani ceni. Večina trgovskih ponudnikov se večkrat odloči znižati določen izdelek iz različnih razlogov, a ravno to pritegne kupce – popusti. Črni petek je eden izmed dni, poleg sezonskih razprodaj, ko so trgovine navadno polne ljudi, ki si želijo ob nakupu prihraniti nekaj denarja.

Črni petek popusti

Črni petek v Ameriki

Od kje sploh izhaja in kaj točno je črni petek? Ta praznik, če ga lahko tako imenujemo, izhaja iz Združenih držav Amerike, kjer vedno poteka dan po zahvalnem dnevu, ki je vsako leto na četrti četrtek v mesecu novembru. Naslednji dan pa sledi črni petek, dan, na katerega so trgovine, sploh v večjih mestih po tej državi nabito polne. Včasih ljudje, ki si nekega izdelka želijo, čakajo posebej na črni petek – popusti, ki jih na ta dan dobijo na določene izdelke, so lahko tudi zelo veliki.

Kupci so se tako navadili na ta dan, da ga imenujejo kar praznik, čeprav to uradno ni, in zato začnejo varčevati denar že nekaj mesecev prej, da bi ga lahko zapravili na četrti petek v mesecu. Ko pride ta čarobni petek, ki je navadno konec novembra pa veliko ljudi kupuje darila za božič ali novo leto, saj se takrat nakupovanje daril najbolj splača, sploh če želijo svoje najbližje obdarovati z darili, ki so drugače cenovno nedostopna, a jih v tem primeru rešijo popusti. Črni petek pa s tem prinese tudi veliko nepremišljenega nakupovanja, zato vam priporočamo, da denarja ne zapravljate za stvari, ki jih resnično ne potrebujete in denar raje potrošite na stvari, ki vam bo prišla prav, čeprav stane malce več denarja.

Kako to izgleda pri nas?

Tudi pri nas smo začeli prevzemati to navado, zato tudi pri nas konec novembra vse kar kriči: popusti. Črni petek se je začel tudi pri nas uveljavljati tako s strani trgovcev kot kupcev. Nekateri imajo že teden prej pripravljene posebne akcije in popuste za svoje stranke, da bi le pritegnili čim več radovednih oči in s tem obiskovalcev, posledično pa si ustvarili tudi več prometa, kar se tiče denarja. Nekateri nakupovalni centri na ta petek v novembru odprejo svoje trgovine za dlje časa, tako, da so te odprte tudi do poznih večernih ur. Tudi spletne trgovine sicer fizičnih trgovin ponujajo enormne akcije, pa tudi tiste trgovine, ki so bazirane samo na spletu.

Poleg oblek, modnih dodatkov in čevljev se na ta dan proda predvsem največ elektronike, torej predvsem televizij, mobilnih telefonov in opreme za mobilne telefone, računalnikov in računalniške opreme, konzol za videoigre, glasbenih stolpov, avtomobilske opreme in bele tehnike, kot so pralni stroji, pomivalni stroji, štedilniki, hladilniki in pa seveda tudi pohištva, ostale opreme za dom, kot so pripomočki za čiščenje in pa okraske za dom. Nihče ne želi zamuditi dneva, kot je črni petek. Popusti pa se razlikujejo glede na izdelke, nekateri so znižani za več kot polovico cene, drugi pa le za nekaj odstotkov, a znano je da samo znak za odstotek privlači potrošnike v trgovino.  Ključne besede črni petek popusti in pa popusti črni petek pa so tako pri nas kot v tujini zelo iskane besede, pa ne samo v času dejanskih popustov na črni petek, temveč tudi čez celo leto, da si lahko ogledajo ponudbo in razmislijo, kaj bi si privoščili.

Že sedaj, ko je petek, dan popustov, kar nekaj mesecev stran, lahko na različnih spletnih mestih, trgovinah in brskalnikih najdete kar nekaj rezultatov, če boste vpisali ključne besede popusti črni petek! Nekateri ponudniki le napovedujejo, kaj bodo imeli v ponudbi, pri nekaterih spletnih trgovinah ali spletnih mestih, ki so zgolj posredniki pri prodaji, pa najdete izdelke z velikimi popusti. Tisti, ki že v pomladnih mesecih pripravijo katalog, kjer na nek način opozarjajo nase in na izdelke, ki bodo znižani, vam na nek način delajo uslugo, da se do četrtega četrtka v novembru lažje odločite, kaj bi radi kupili ali pa samo pregledate ponudbo.

Na kaj morate biti pozorni?

Veliko trgovcev pa žal izkorišča ta dan v svoj prid na ta način, da cen ne spreminjajo in jih kupcem predstavijo kot že znižane, zato je pametno, da se predhodno pozanimate o cenah in se pozanimate, kakšni bodo popusti. Črni petek je lahko zelo dober dan tako za potrošnike kot za proizvajalce ter prodajalce, vendar bodite pazljivi, da obiščete preverjene trgovine in ne nasedate trgovcem, ki želijo le izkoristiti nakupovalno evforijo popustov in nizkih cen. Predvsem pa morate poleg cen paziti tudi na kvaliteto izdelkov, bodisi oblek, čevljev ali elektronike in preverite, da je z izdelkom, ki ga kupujete po znižani ceni vse v redu in da morda ni poškodovan. Naj bo nakupovanje na črni petek prijetna izkušnja za vse.

Sorodni prispevki