Pripravite se na črni petek 2023


Vsakoletni nakupovalni fenomen črni petek 2023, ki privabi potrošnike po vsem svetu, je že skoraj tu. Črni petek 2023 označuje začetek božične nakupovalne sezone in je postal sinonim za izjemne popuste ter množično nakupovanje. Z razlogom, saj so decembra trgovine običajno nabito polne, zato je smiselno razmisliti o nakupu vsaj dela prazničnih daril že prej. Letos se pripravite na največje popuste v petek, 24. novembra

Črni petek 2023 in božični nakupi

Črni petek 2023 ni le dan popustov, temveč tudi signal, da se začenja decembrsko nakupovalno obdobje. Zgodnje planiranje nakupov, zlasti za praznična darila, je smiselno, saj se trgovine v tem času napolnijo z množico kupcev. Black Friday vam ponuja odlično priložnost, da izkoristite najboljše popuste in se izognete gneči ter stresu nakupovalne sezone.

Črni petek 2023

Dan norih popustov je pred nami

Črni petek 2023, dan norih popustov, se bliža s svetlobno hitrostjo. Ta ameriška tradicija se je razširila po vsem svetu, vključno s Slovenijo, kjer je postala nepogrešljiv trend tako med trgovci kot tudi potrošniki. Petek, ki se v ZDA praznuje takoj po zahvalnem dnevu, je znan po dolgih vrstah kupcev, ki se že ponoči začnejo zbirati pred trgovinami, pričakujoč odprtje vrat in priložnost, da ujamejo najboljše ponudbe.

Od ameriške tradicije do globalnega nakupovalnega fenomena

Ameriški izvor črnega petka se je razvil v globalni nakupovalni fenomen, ki je v Sloveniji postal nepogrešljiv del prazničnega nakupovanja. Znan je po prizorih dolgih vrst pred trgovinami, kjer se potrošniki zberejo, pripravljeni na lovljenje najboljših popustov. Ta dan je postal priložnost, da začnete božično nakupovalno sezono s pametnim in ugodnim nakupovanjem.

Nočni šoping in najboljše ponudbe

Črni petek ne prinaša le dolgih vrst, temveč tudi nočni šoping, kjer trgovine odprejo svoja vrata že ponoči. Potrošniki so pripravljeni na naporno nočno pustolovščino, da bi izkoristili najboljše ponudbe. Ta dan je resnično čas, ko se zgodnji ptice prihodnjega božičnega nakupovanja nagradijo z izjemnimi popusti in ugodnostmi.

Črni petek 2023 – sezona nakupov se začenja

Kmalu nas čaka črni petek, za nekatere povsem običajen dan, za druge pa težko pričakovan. Letos bo točno 24. novembra, ko se bo začela nakupovalna mrzlica, označena kot začetek nakupovalne sezone med prazniki v ZDA. Slovenci smo prevzeli to navado, a smo jo razvlekli kar na skoraj ves november.

Črni petek v Sloveniji

V mnogih trgovinah so popusti pred črnim petkom že opazni. Kljub kritikam potrošništva so gneča in prerivanje v nakupovalnih središčih postali del obsesivnega iskanja popustov tudi med Slovenci. Kako bo potekal črni petek in ali bomo doživeli prizore, podobne tistim v ZDA, bo kmalu jasno.

Razkritje izvora imena

V 60. letih prejšnjega stoletja so policisti v mestu Filadelfija začeli uporabljati izraz “črni petek” za opis kaosa, ki je nastal zaradi prazničnega nakupovanja. Ta pojem se je uveljavil, ker je veliko obiskovalcev iz predmestij prihajalo v mestna nakupovalna središča, kar je povzročilo gnečo, prometne zastoje in nesreče. Na ta dan so morali policisti delati dodatne izmene ter se spopadati s tatovi v trgovinah, kar je ta petek naredilo “črn” za njih.

Črni petek in poskus preoblikovanja v “veliki” petek

Ime “črni petek” se je v Filadelfiji prijelo, a so lokalni trgovci poskušali spremeniti negativen prizvok izraza. Poskus, da bi ga preimenovali v “veliki” petek, ni bil uspešen vse do 80. let prejšnjega stoletja. Trgovine so takrat začele širiti zgodbo, da so se pred črnim petkom poslovalo v rdečih številkah, medtem ko naj bi črni petek prinesel zaslužek, ki bi njihov finančni položaj izboljšal, postavil jih je “v črno” oziroma “in the black.”

Finančni vidik črnega petka: mit ali resničnost?

Kljub širjenju mita, da je črni petek dan, ko trgovci zaslužijo največ, to ni dejstvo. V resnici je zadnja sobota pred božičem tisti dan, ko trgovci dosegajo največji promet. Črni petek ostaja ključni trenutek za potrošnike, da izkoristijo popuste, vendar pa trgovci ne dosežejo največjega zaslužka prav na tem dnevu.

Da bi čim bolje izkoristili popuste na črni petek 2023, je priporočljivo, da že vnaprej pripravite seznam želenih izdelkov in spremljate ponudbe različnih trgovcev. Pravočasna priprava vam omogoča, da izkoristite prednosti popustov, ki se začnejo že pred uradnim datumom. Bodite na tekočem z novicami in obvestili, obenem pa ne pozabite na spletno varnost – uporabljajte močna gesla in preverite pristnost spletnih strani, še posebej, če so popusti nenormalno ugodni.

Nakupovanje na črni petek 2023

Tudi v prihajajočem letu 2023 pričakujemo, da bodo popusti obsežno zajemali raznolik spekter izdelkov, ki vključujejo oblačila, elektroniko, pohištvo in športno opremo. Pričakovano je, da se bodo boljši popusti gibali med 30 in 50%, medtem ko lahko najboljši dosežejo še višje vrednosti. To pomeni, da imate odlično priložnost prihraniti občutne zneske pri večjih nakupih. Spremljajte ponudbe in pripravite se na ugodno nakupovalno izkušnjo.

Nakupovanje z razlogom

Črni petek 2023 prinaša odlično priložnost za ugodne nakupe, vendar je ključno ohraniti previdnost in se osredotočiti na izdelke, ki jih resnično potrebujete. Z dobro načrtovanim pristopom lahko ta dan izkoristite za pametne nakupe, ki bodo zadovoljili vaše potrebe in razveselili tako vas kot tudi vaše bližnje.

Kako se pripraviti na ugodne nakupe

Priprava na črni petek 2023 vključuje premišljeno izbiranje izdelkov, ki jih resnično potrebujete. S premišljenim načrtovanjem in previdnostjo se lahko izognete nepotrebnim zapravljivim nakupom ter se osredotočite na tiste izdelke, ki bodo resnično koristili vam in vašim potrebam. Razmislite o svojih željah in potrebah ter se usmerite v nakupe, ki bodo obogatili vaše življenje.

Sorodni prispevki