Črni petek 2022 – nori popusti za še bolj nore nakupe


Črni petek ali s tujko ‘Black Friday’ je dan, ki nastopi po ameriškemu dnevu zahvalnosti. Gre za nekakšno otvoritev božične nakupovalne sezone, ki jo v Ameriki praznujejo že vse od leta 1952. Sam izraz pa se je v zadnjih desetletjih razširil tudi po svetu, trgovci pa z njim obeležujejo začetek zimskih popustov. Črni petek 2022 nas bo tudi letos popeljal v zadnji del tega leta – tisti najbolj praznični čas, ki se ga vse leto tako zelo veselimo.

Črni petek 2022

Nazaj v šolske klopi

Preden se podamo skozi vrata trgovin, si oglejmo nekaj zanimivih zgodovinskih dejstev o črnem petku. Ne bojte se, saj vas ne bomo obremenjevali s suhoparnimi letnicami. Predvsem je pri tem tako imenovanem potrošniškem prazniku zanimiv izvor imena. V letu, ko je nastal črni petek, naj bi trgovci poslovali s finančno izgubo. Nato pa je prišlo do velikega preobrata in v praznični sezoni, ki se začne po zahvalnem dnevu, so končno izplavali iz rdečih številk. Te so postale črne, in od tod tudi vsesplošno uveljavljeno ime Black Friday.

Druga zanimiva razlaga izvora imena pa izhaja iz Filadelfije, kjer je policija leta 1961 tako poimenovala izredno gost promet in gnečo na pločnikih na petek po dnevu zahvalnosti. Leta 1961 so sicer filadelfijske oblasti želele ime, zaradi negativnega prizvoka, zamenjati z izrazom velik petek. Novo poimenovanje se ni uveljavilo, zato še danes uporabljamo prvoten izraz.

Izkoristite prednosti črnega petka

Letošnji črni petek 2022 se bo odvil 25. novembra, trgovci pa se nanj začnejo pripravljati že mnogo prej. Skrbno načrtujejo ponudbo, ki jo bodo kupcem namenili po znižani ceni. Prav vsi popusti in njihova višina sta skrbno načrtovani, saj je glavni cilj tega svetovno znanega in priljubljenega dne seveda ustvarjanje dobička. Ta pa je seveda, na račun velike prepoznavnosti dneva, izredno visok. V ta namen ponudniki izdelkov in storitev veliko vlagajo v različne vrste oglaševanja, s pomočjo katerega se želijo približati čim večji skupini potencialnih kupcev.

Toda, če razpredanja o kapitalističnih tehnikah odmaknemo nekoliko na stran, hitro ugotovimo, da lahko prednosti tega dne tudi sami dobro izkoristimo. Tako je tudi črni petek 2022 odlična priložnost, da si končno privoščite tisti izdelek, ki si ga zelo želite že dolgo časa. Na račun znatnega znižanja cen vam bo namreč marsikatera stvar veliko lažje dosegljiva. In nenazadnje, zakaj nebi tudi vi prihranili nekaj denarja.

Kaj kupiti na črni petek 2022

Črni petek je odlična priložnost, da si privoščite nakup, ki od vas zahteva nekoliko globlji pogled v žep. Veliko ljudi se odloči, da si bodo prav na ta dan kupila različne tehnološke izdelke, nekateri si privoščijo letalske vozovnice, spet drugi investirajo v celoletno fitnes vstopnico. Vaš glavni cilj naj bo torej končno zadovoljstvo – le tega pa dosežete tako, da si kupite nekaj, kar vas zares osrečuje.

Svetujemo vam, da črni petek 2022 izkoristite tudi za pripravo na najlepši čas v letu – praznični december in seveda božično obdarovanje. Črni petek namreč predstavlja nekakšna vrata v idiličen zaključek leta. Večino daril lahko tako kupite prav na dan, ko so izdelki znižani. S tem pa se boste izognili tudi evforiji in nepremišljenim nakupom tik pred tem čudovitim družinskim praznikom.

Pripravite se tudi vi

Kljub različnim akcijam in ostalim ugodnostim, pa naj vas črni petek 2022 ne premami do te mere, da boste pričeli brezglavo zapravljati. Nakupi na ta dan naj bodo zato skrbno načrtovani in v naprej pripravljeni. Izdelajte si spisek želja in se ga nato tudi držite. Kupujte le tisto, kar si zares želite in tudi potrebujete. Nikoli se v trgovski center ne odpravite z miselnostjo, da morate nekaj kupiti samo zato, ker so izdelki znižani. V trgovino zato vedno vstopajte z dobro mero kritičnosti in trezne presoje o tem, kaj naj se sploh znajde v vaši košarici.

Če boste popuste izkoristili za nakup dražjega izdelka, ki je sedaj nekoliko bolj dosegljiv, je črni petek 2022 prav tako kot nalašč za vas. Če si recimo želite kakovostnega prenosnika, potem si ga sedaj končno privoščite. Pa vendar naj večji nakupi zajemajo le enega ali dva izdelka, saj vas lahko nepremišljene poteze hitro spravijo v slabo voljo – številke na bančnem izpisku pač ne lažejo.

Želimo, da tudi vi spoznate in izkoristite vse možnosti, ki vam jih ponuja črni petek. Polagamo pa vam na srce, da nakupujete z glavo in premišljeno. Le tako boste namreč zares zadovoljni s končnim izborom – ne glede na vse, je prav sreča tista, ki največ pomeni.

Sorodni prispevki