Črni petek 2021 naj bo čim manj stresen


Se že pripravljate na črni petek oziroma Black Friday 2021? Čeprav gre za »praznik«, ki ga obeležujejo predvsem v Združenih državah Amerike in od tam tudi izvira, je počasi, a vztrajno našel pot tudi do nas. Tako bo črni petek 2021 poseben dan tudi za Slovence.

Črni petek oziroma »Black Friday« je neuradno poimenovanje za petek po ameriškem dnevu zahvalnosti. Tega v ZDA v glavnem praznujejo zadnji četrtek v novembru, dan, ki sledi, pa zaznamuje začetek nakupovalne sezone za božične praznike. Čeprav ta delitev velja že od petdesetih let prejšnjega stoletja, se izraz črni petek bolj razširjeno uporablja šele v zadnjih nekaj desetletjih.

Trgovine na črni petek običajno svoje artikle ponudijo po močno znižanih cenah, kar pri kupcih iz leta v leto sproža nakupovalno mrzlico. Po nekaterih podatkih je to že več kot desetletje dan v letu, ko ljudje v ZDA najbolj mrzlično nakupujejo. Čeprav ima svoje začetke na ameriških tleh, pa se črni petek, tako kot drugi ameriški prazniki (valentinovo, noč čarovnic, amerikanizirana oblika božiča) vztrajno širijo tudi k nam in tako bomo tudi letos novembru povsod lahko zasledili napise, kot so »črni petek 2021«, »nore razprodaje«, »black friday 2021« in podobno.

Črni petek 2020

Zgodbe črnega petka

Okrog črnega petka vsako leto vzniknejo različne zgodbe, ki dokazujejo, kako daleč so ljudje pripravljeni iti, da bi dobili kak artikel po znižani ceni. Tudi črni petek 2021 najbrž ne bo izjema. Statistika navaja, da je v Združenih državah Amerike za posledicami poškodb, ki so jih utrpeli med nakupovanjem, od leta 2006 umrlo več kot 10 ljudi. Najbolj zagrizeni nakupovalci že več dni pred črnim petkom taborijo pred trgovinami, kar pa ravno tako prinaša s seboj določena tveganja. V nekaterih primerih s šotori celo zapirajo dostope za reševalna vozila in gasilce.

Med najbolj odmevnimi je bila zgodba izpred let, o kateri so poročali številni mediji – o osebi, ki je v vsesplošni paniki v eni od trgovin padla in se nabodla na svinčnik, ljudje pa so, namesto, da bi ji pomagali, stopali čeznjo, da bi prišli do stvari. Ne glede na to, ali so ta in podobne zgodbe resnične ali le plod preveč aktivne domišljije, dejstvo ostaja, da nas lahko obljuba velikih prihrankov privede do tega, da zapravimo več, kot bi morali oziroma celo več, kot nam dovoljuje naša finančna situacija. Zato le previdno po nakupih.

Zakaj se trgovcem izplača

Črni petek in ekstremno nizke cene niso odraz dobrosrčnosti trgovcev. Za znižanjem je v ozadju vedno ekonomski interes. Običajno so marže na izdelkih tako visokih, da tudi močno znižanje cene ne povzroči večjega izpada dohodka – še več, ker obljuba prihrankov v trgovino privabi več kupcev, se dohodek trgovcev še poveča.

Zakaj se vam izplača

Predvsem iz enega razloga – ker vam omogoča prihranke. A samo zato, ker je to dan velikih popustov, še ne pomeni, da ne morete zapraviti več, kot ste sprva nameravali – veliko več. Za vas je lahko to dan velikih prihrankov le, če se boste nakupovanja na črni petek 2021 lotili pametno.

Da črni petek 2020 ne bo dan vašega bankrota

Nore razprodaje, ki jih trgovci pripravijo ob črnem petku, nas lahko pripravijo do tega, da v trgovinah pustimo vse svoje premoženje za stvari, ki jih niti ne potrebujemo. Zato smo za vas pripravili šest nasvetov, da boste Black Friday 2021, dan ekstremnih znižanj, izkoristili v svoj prid, namesto, da trgovci izkoristijo vas in vašo denarnico.

  1. Kupite le tisto, kar potrebujete. Misel na ogromne prihranke nas lahko prepriča, da bomo nek artikel kupili, čeprav ga je potrebujemo. A velja si zapomniti sledeče: Če je nek artikel, ki ga ne potrebujete, prvotno stal 100 evrov, vi pa ste ga kupili za 30, niste prihranili 70 evrov, ampak ste jih 30 po nepotrebnem zapravili. Zato v trgovino na črni petek 2021 nikar ne odhajajte brez, da prej razmislite, kateri artikli bi vam resnično izboljšali vsakdan in se po drugih sploh ozirate čim manj. Najbolje vam bo to uspelo, če si pred odhodom po nakupih pripravite seznam.

  2. Pripravite si seznam. Dokazano je, da če po nakupih odhajate s seznamom, je verjetnost, da boste domov prinesli kaj nepotrebnega, manjša. Če se po vsakdanjo špecerijo vedno odpravite s seznamom, pri nakupu artiklov, ki so pogosto še mnogo dražji, ne delajte izjeme. Na seznam lahko uvrstite tudi darila, ki jih boste svojim najdražjim podarili ob božičnih in novoletnih praznikih.

  3. Določite vsoto, ki ste jo pripravljeni zapraviti. Vsi popusti vam ne bodo prav nič pomagali, če boste izpraznili svoj bančni račun. Preden na Black Friday 2021 karkoli kupujete, dobro premislite, ali si nakup sploh lahko privoščite.

  4. Kupite kvalitetno. Kakovost naj bo kljub znižanim cenam še vedno eno glavnih vodil vašega nakupovanja. Prav nobene usluge si ne boste naredili, če boste domov prinesli izdelek, ki vas bo stal le nekaj evrov in ga boste morali zamenjati po zgolj nekaj mesecih. Black Friday 2021 namesto čim višjih prihrankov za vsako ceno raje izkoristite, da posežete po višjem kakovostnem razredu, saj boste lahko tak izdelek uporabljali dlje in boste posledično prihranili tudi dolgoročno.

  5. Primerjajte cene. Kot se verjetno lotevate pri nakupih dražjih artiklov na vsak drug, običajen dan, tudi na črni petek 2021 ne pozabite primerjati cen artikla pri različnih ponudnikih.

  6. Glejte na ceno, ne na prihranek. Kot smo omenili že v prvi točki, je za vašo denarnico bolj pomembno, koliko zapravite, kot, koliko prihranite. Mnogi trgovci namreč pred večjimi znižanji dvignejo cene in tako kupci dobijo vtis, da se nakup izplača, čeprav se v resnici morda ne. Primer: Morda je nek artikel prvotno stal 40 evrov, nato pa je v dneh pred črnim petkom cena narasla na 70, na črni petek pa padla na 30. Naj vas ekstremna znižanja zato ne zavedejo. Vprašajte se, ali bi bili takšno ceno pripravljeni plačati tudi, če nad njo ne bi bila zapisana in prečrtana veliko večja številka.

Naj bo Black Friday 2021 dan, ko boste pametno nakupovali in veliko prihranili. Ne pustite se zmesti norim znižanjem, saj se lahko tako zgodi, da boste zapravili mnogo več, kot ste sprva imeli namen. Na črni petek 2021 se dobro pripravite in tako boste dan res izkoristili v svoj prid.

Sorodni prispevki