Black Friday – Kako se kar najbolje pripraviti nanj?


V sodobnem svetu smo ljudje velikokrat postavljeni pred nepregledno množico izbir, ko gre za nakup bolj ali manj nujnih življenjskih potrebščin, s katerimi si lahko močno olajšamo svojo vsakodnevno rutino. Večinoma smo naravnani tako, da iščemo najboljše za čim nižjo ceno, a seveda se velikokrat zgodi, da nam kakšna stvar zaradi previsoke cene vsaj začasno ostane nedosegljiva. Zato so trgovci po vzoru Američanov tudi v Slovenijo v zadnjih letih uvedli black friday oz. črni petek, dan visokih popustov, ko so mnoge stvari, aparati, kozmetika in drugi pripomočki znižani tudi za več kot polovico in tako potrošnikom ponudili možnost, da kupijo kvalitetne stvari po veliko ugodnejših cenah kot sicer.

Black friday sicer napoveduje začetek nakupovalne mrzlice v prazničnem decembru, a če se nanj dobro pripravite, lahko pregovorno brezglavo nakupovanje obrnete sebi v prid in iz nakupovanja odidete z zadovoljnim nasmehom na obrazu. Spodaj preberite nekaj nasvetov, kako lahko tudi vi postanete mojster nakupovanja na black friday.

black friday

Ključno je načrtovanje nakupa

Ljudje smo naravnani tako, da čeprav imamo skoraj vse, se nam zdi, da je še vedno nekaj, kar potrebujemo. Da se izognete brezglavemu zapravljanju za stvari, za katere se bo na koncu izkazalo da jih sploh ne potrebujete, pred začetkom razprodaje dobro premislite, kaj sploh potrebujete – morda se vam je naprava, ki jo uporabljate pogosto, pokvarila, zato je nakup nove vsekakor upravičen. Premislite pa, ali je tista jakna iz omare resnično že obrabljena, ali vas je preprosto pritegnil nov model zaradi svojega videza? Black Friday ponuja množico ugodnih popustov, a vseeno ne nasedite ponudbi v prvi trgovini, kamor boste stopili.

Spremljajte svoje najljubše trgovce

Vsak od nas ima priljubljene trgovce ali blagovne znamke, ki jih najpogosteje nakupuje. Njihovo ponudbo spremljajte že nekaj tednov prej, prijavite se ne e-novice ali jih spremljajte na družbenih omrežjih ter bodite že preden nastopi black friday informirani o višini popustov, ki jih bodo ponudili. Morda boste kot redna stranka deležni še dodatnih popustov, ali pa se bodo ti za vas začeli že kak dan prej, kar se vsekakor splača izkoristiti, da se izognete največji gneči na black friday. Nakupujte pri preverjenih trgovcih in naj vas ne zavede višina popusta nepoznanih eksotičnih blagovnih znamk, saj se lahko zgodi, da boste na koncu razočarani.

Nakupujte prek spleta

Prva prednost tega je seveda, da se izognete nepopisni gneči, prerivanju in živčnosti, ki je v ljudeh velikokrat prisotna pri nakupovanju na black friday. Ponudbe si sicer ne morete ogledati v živo, lahko pa pri nakupovanju prek spleta izdelke poiščete že kak dan prej, jih daste v nakupovalno košarico in jih na črni petek kupite le z enim samim klikom. Velikokrat se zgodi tudi, da so najugodnejše ponudbe razprodane v zelo kratkem času, zato je najbolje, da svoj nakup opravite čim prej. Pogosto je celo isti izdelek na spletu cenejši kot v trgovini, zato se že pred odločilnim dnevom black friday pozanimajte o teh razlikah.

black friday popusti

Zberite čim več informacij o izdelku

Pred nakupom preverite kakovost izdelka, njegove funkcije, če gre za nakup naprav, iz kakšnih materialov je izdelan, če kupujete oblačila in na sploh poizvedite, kaj vam izdelek ponuja. Pri tem se ne ozirajte na višino popusta, temveč se osredotočite na ceno in kaj boste dobili za to ceno. Ne velja namreč zmeraj, da je dražji produkt tudi kvalitetnejši. Izdelek poiščite v več trgovinah in se o ceni pozanimajte tudi pri drugih trgovcih. Za pomoč uporabite spletne strani, ki omogočajo primerjavo cen izdelkov in kako so se te spreminjale v zadnjih mesecih. Prav tako ni nujno, da pri nakupu izberete najnovejši model posameznega izdelka, saj se stari modeli velikokrat ne razlikujejo dosti od novih, so pa predvsem pri ponudbah na black friday občutno cenejši. Na tak način boste prihranili še več, a ne na račun kakovosti temveč denarja.

Če se na black friday odpravljate v večja nakupovalna središča

Da bo nakupovanje na črni petek potekalo čim bolj gladko in brez zapletov, je dobro upoštevati tudi nekaj nasvetov, kako ravnati še pred vstopom v nakupovalni center. Poleg predhodnega informiranja o izdelkih, ki jih nameravate kupiti, obstaja še nekaj trikov za uspešno nakupovanje. Pripravite si pisni seznam izdelkov, ki jih nameravate kupiti na black friday, razvrstite jih po pomembnosti in se tako izognite nepotrebnemu zapravljanju denarja. Najprej se odpravite po izdelke, ki so večji in pri katerih boste deležni večjega prihranka – to so npr. večji gospodinjski aparati, naprave s področja elektronike kot so računalniki in televizije, šele nato posezite tudi po oblačilih in manjših aparatih, kjer prihranek ne bo tako občutno visok. Če nameravate kupiti več izdelkov z ugodnimi cenami, se po nakupih odpravite v skupini, z ljudmi, ki jim zaupate, saj boste s skupnimi močmi lažje prišli do vseh izdelkov, ki ste jih zapisali na svoj nakupovalni seznam. Vsak naj se odpravi v drugo trgovino in tam nabere vse potrebno, nato pa se skupaj zberite in preglejte nakupljeno.

Izognite se impulzivnemu nakupovanju ali nakupu nekega izdelka samo zaradi tega, ker ga trenutno ima polovica ljudi, temveč sledite sami sebi in tako vam bo black friday ostal v spominu kot dan, ko ste resnično dobili tisto, kar ste si želeli dalj časa in vam bo olajšalo vsakdan.

Sorodni prispevki