Black Friday 2022 bo tudi letos lomil cene – ne zamudite


Black Friday 2022 bo prvi petek po zahvalnem dnevu, katerega praznujejo v Ameriki. Ta paznik izhaja iz ZDA in ga tam pogosto imenujejo črni petek, saj označuje začetek božične in praznične nakupovalne sezone. Tudi letos bo Black Friday 2022 pritegnil množice potrošnikov s posebno velikimi popusti, kar bo letos 25. novembra. Po Oxfordskem angleškem slovarju (OED) se dan po zahvalnem dnevu, kar naj bi bilo od začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja, imenuje črni petek. Ime dneva naj bi izhajalo iz dejstva, da je to prvi dan v letu, ko so trgovci na drobno v plusu, namesto da bi bili v rdečih številkah in na ta petek ustvarijo dobiček. Črna Barva pa naj bi izhajala iz knjigovodske prakse, ko so še ročno beležili kreditne strani računa v knjigi s črnim črnilom in debetne strani z rdečim črnilom.

Dejanski izvor imena Black Friday 2022

Ta razlaga, da je črni petek povezan s črnim črnilom, ko so trgovci v plusu, je seveda mit. Naokoli pa kroži še ne mit, nič bolj zanimiv in sicer, da se je črni petek začel kot šala na račun tega, kako slab bo promet na ta dan. Kar pa za to leto za Black Friday 2022 gotovo ne bo veljalo, saj se pričakuje spet ogromen naval kupcev, ki se bodo tepli za znižane produkte in nemalokdaj pride tudi do poškodb, celo smrti, če možica koga potepta in ga varnostniki ne rešijo pravočasno.

Black Friday 2022Zaradi navala navdušenih kupcev v mestna središča je vsako leto gneča takrat najhujša v vsem letu, v prometu in v trgovinah. Zato je možno, da izraz izvira tudi od policistov in voznikov avtobusov, ki se bojijo tega dneva zaradi prometnega kaosa. To je še ena izmer teorij, ki kroži o tem dnevu.

Nekateri menijo, da se je uporaba tega izraza začela v Filadelfiji v Pensilvaniji, preden se je razširila na druga območja ZDA in nato po vsem svetu. Vendar se v tem primeru črnega petka beseda črni nanaša na situacijo, za katero so značilni tragični ali katastrofalni dogodki ali pa povzročajo obup in pesimizem. Vsekakor pa naj bi šlo za šalo, v kateri je očitno nekaj grenke resnice.

Vsako leto pa besedi črni petek dodajo še letnico, ker se razlikujejo med seboj in letos čakamo Black Friday 2022, ki pri nas ni taka evforija, kot drugod, gneča pa je vseeno kar velika v velikih nakupovalnih centih, pa tudi v manjših trgovinah s posebno robo.

Črni petek skozi čas

V preteklosti črni petki niso bili povezani s pozitivnimi dogodki. Poleg tistega, ki se nanaša na praznično nakupovanje, so bili na primer tudi drugi črni petki. Drugi črni petek, opredeljen na OxfordDictionaries.com, se nanaša na petek, 24. septembra 1869, ko je več špekulantov poskušalo ugnati ameriški trg zlata. Predsednik Ulysses S. Grant pa se je odzval tako, da je vse zlato v državni lasti dal v prodajo, s čimer je povzročil padec cene zlata in povzročil paniko na borzi. Podobno se tudi drugi dnevi, ko se je kaj slabega dogodilo, imenujejo črni ali krvavi in rdeči dnevi. Vsekakor pa je za kupce po vsem svetu ta dan v današnjih časih vesel, ker dobijo lahko tisto, kar so si želeli in je običajno drago, na črni petek pa jim je dosegljivo, ker je cena lahko tudi do 70 % nižja, kar se bo gotovo dogajalo tudi na dan Black Friday 2022 v tem letu, ki bo 25. novembra 2022.

Črni petek 2022 kot priložnost za nakupe daril

Poleg tega, da je Black Friday 2022 super priložnost, da za sebe kupite nekaj dragega, kot so računalniške komponente, elektronika, obleke, pohištvo, ure in podobno, boste lahko super ugodno nakupovali seveda tudi za božična in novoletna darila za vse, ki jih imate radi. Zato se splača izkoristit prav Black Friday 2022. Vendar kako to storiti?

Niso vsi trgovci pošteni in to se bo izkazalo tudi, ko bo Black Friday 2022. Zato priporočamo, da cene preverite že mesece prej, preden se ta dan začne in evforija, ker nekateri trgovci cen sploh ne znižajo, ali jih celo tisti dan povišajo in obesijo zavajajoče plakate o znižanjih. To je sicer kaznivo, vendar kdo to preverja in inšpekcija bi prišla le, če jo kdo pokliče. Ko se prepričate, da je cena res ugodna in je znižanje dejansko za vas sprejemljivo, se šele lotite nakupa.

Black Friday 2022V primeru, da boste zamudili Black Friday 2022, pa si ne ženite preveč k srcu. Takoj za tem paznikom je še eden, ki so ga ustanovili spletni trgovci in se imenuje kibernetski ponedeljek – Cyber monday. Ta dan je namenjen velikim spletnim popustom v spletnih trgovinah, kjer ne bo gneče in boste lahko v miru nakupovali iz svojega naslonjača. Če vam je to bolj všeč ali je vaš predmet poželenja v spletni trgovini, počakajte na ta dan. Pa še droben nasvet.

Spremljajte obvestila in spletne strani prodajalcev, kajti zadnje čase se ne pojavljajo samo ugodna nakupovanja v enem dnevu, ampak tudi ves teden ali celo mesec. Nekateri trgovci so znižanja naredili tako, da trajajo dlje časa, kar je pravo olajšanje, saj je stres za tiste, ki si nečesa res želijo, lahko res velik. Ne bodite med njimi, ker se ne splača, ampak nakupujete po pameti.

Sorodni prispevki